81 ilin 81 okulun katılımıyla gerçekleştirilen “Çemberimde Gül Oya” adlı eTwinning(Avrupa Ortak Okullar Topluluğu) Projesinde Çorum İli Laçin Çamlıca Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi olarak bizler temsil etmekteyiz.
E-Twinning (Avrupa Ortak Okullar Topluluğu) portalında kayıtlı 81 ilin 81 okulun ortak katılımıyla hayata geçirilen “Çemberimde Gül Oya” projesi, toplumun tüm dikkatini ve ilgisini kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlere çekmeyi hedeflemektedir. Projemizle özellikle yozlaşmakta olan gençliğimizin eski değerlerimize sahip çıkması, kültürel miraslarımızdan haberdar olması ve gelişen teknolojiyi kullanarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktadır. Kültürel miraslarımızın gençler üzerinde oluşturdukları etkinin kalıcı olması ve gelecek nesillere aktarılması kaybolmaya yüz tutmuş ananelerimizi canlandırarak her zaman su yüzünde tutacaktır.
Bir kültür projesi olduğundan sevgi, barış, dostluk düsturları üzerinde farklı kültürel miraslarımızı araştıran gençlerimiz aynı zamanda bir şeyler yapabileceklerini göstererek ve ufuklarını genişletmişlerdir. Dil, din, ırk ne olursa olsun önce insan olmanın önemini kavratarak ulusal bazda 7 bölge, 81 ilde kalıcı arkadaşlıklar kurmuş ve kültürümüzü yansıtan farklı yaklaşımları paylaşmışlardır. Kültürlerimizin paylaşımı ve sürdürülebilirliğini amaçlamakta olan projemizin kalıcılığını arttırmak için teknolojinin çeşitli araçlarını kullandık.
81 ilden birer koordinatör bir araya gelip, her koordinatör kendi öğrencileriyle beraber bir dönem süren ve kendi illerini yansıtan logo, karekod, mani, yemek tarifleri, gibi öğeleri kapsayan ortak çalışmalar yapmıştır. Aynı zamanda her il kendi türküsünü belirleyip öğrencilerin kendi sesleriyle türkülerini seslendirmeleri sağlanmıştır. Yapılan bu çalışmalar 81 ilde sergilenmek üzere İzmir’den yola çıktı. Çorum İlini Müdür Yardımcısı Engin UZUN önderliğinde Laçin Çamlıca Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi öğretmen ve öğrencileri çalışmalarıyla temsil etmiştir.
Günümüzde hızla gelişen teknoloji ve kendine yabancılaşma kavramı hiçte yabancısı olmadığımız kavramlar. Bundan dolayı hızla gelişen bu teknoloji ile birlikte giderek artan kültürel yozlaşmaya birazda olsa dur diyebilmek. Değerler eğitimi ile ülkemizin engin kültürüne sahip çıkılmasının sağlanmaya çalışılması. Kaybolmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerimizin, örf ve adetlerimizin, el sanatlarımızın, masallarımızın tarihi eserlerimizin, güzelliklerini kavratabilmek yeniden canlandırabilmek bilinçli nesiller yetiştirebilmek insanları bilinçlendirmek temel amaçları arasındadır.
Proje uygulamaları sonucunda ailelerin ve toplumun psikolojik ve sosyal yönden farkındalıkların geliştirilmesi, teknolojik ilerlemenin gençlerimiz ve aileler üzerinde yol açmış olduğu gerilimlerin sorunların beraberinde getirdiği sosyal uyumsuzlukların en aza indirgenmesi toplumun psikolojik ve sosyal yönden farkındalıklarının geliştirilmesi, baş etme becerilerinin arttırılması amaçlanmıştır.
“Çemberimde Gül Oya” projesi yapılan sergiler sonrasında kültür miraslarımıza sahip çıkmış olacak ve gelecek nesillere aktarılacak gelenek –göreneklerimizin temel yapı taşı olacaktır.